Å grue seg til juleselskap

Forventningene til julen er store, men realiteten kan være en annen. Det er ikke alltid enkelt å balansere høflighet, familiedrama og egne behov–spesielt når visse personer har en tendens til å teste tålmodigheten din.

Når bare tanken på familiemiddagen gjør at du vurderer å bli hjemme

Julen er tiden for samvær og hygge–i teorien. Men for mange av oss betyr den også et gjensyn med familiemedlemmer som kan gjøre en helt vanlig middag til en test i sosial utholdenhet.  

Ikke fordi du ikke er glad i familien, men fordi du vet hva som venter: små stikk, ubehagelige spørsmål og den ene personen som alltid finner en måte å gjøre stemningen anspent på.

Du vet hva som kommer

Kanskje du ser for deg onkel Trond som starter sine konspirasjonsteorier rett før desserten, eller kusine Silje som alltid klarer å få deg til å føle at du ikke helt når opp–enten det gjelder karrieren, foreldrerollen eller valget av middagsretter. Selv de små kommentarene kan være nok til at du teller minuttene til du kan dra.

Men hva om det faktisk er greit å ta et skritt tilbake? Hva om det å si nei til én middag betyr at du kan si ja til det som virkelig betyr noe for deg selv og de nærmeste? Denne julen kan være din mulighet til å sette grenser–med god samvittighet.

Å grue seg er menneskelig

Det er helt greit å kjenne at enkelte situasjoner kan være krevende. Du er ikke alene om å føle at noen familiemedlemmer tar mer energi enn de gir. Å grue seg til en sammenkomst betyr ikke at du er utakknemlig eller feil på noen måte – det betyr bare at du er menneske. Det er naturlig å ville skjerme seg når du vet at noe krever mer enn du føler du har å gi.

Det er akkurat derfor det er lov å ta en pause, si nei eller sette grenser når det trengs. Noen ganger er det beste du kan gjøre for deg selv å velge bort det som tapper deg, og bruke energien til det du faktisk har lyst til.

Kunsten å si nei

Det tok meg litt tid å skjønne at det faktisk er greit å si nei. Det betyr ikke at jeg bryr meg mindre om familien, men at jeg prioriterer det som er viktig for meg. Nå kan jeg si ting som:

"Tusen takk for invitasjonen, men i år tar vi det roligere hjemme. Vi sees en annen gang!"

Gratis webinar

3 grep som gir robuste barn

Fordel samværet utover året

Vi må minne oss på at vi ikke trenger å presse inn alt i noen få travle dager i desember. Hvorfor ikke heller ta en hyggelig middag i februar, en tur i skogen til våren, eller en grillkveld i juli? Når vi sprer treffene utover året, unngår vi julestresset og får faktisk tid til å kose oss skikkelig sammen.

Sett grenser med god samvittighet

Grenser handler ikke om å kutte ut folk, men om å prioritere det som virkelig teller: familien min, barna mine og det å ha det bra selv. Jeg har merket at når jeg gir meg selv litt pusterom og ro, blir jeg en mamma som har overskudd til det barna trenger mest i julen – trygghet og at vi faktisk er til stede sammen.

Så denne julen, hvis du kjenner at det blir litt for mye, våg å si nei på en hyggelig måte. Det kan gjøre hele forskjellen.